Wangiri

Har du noen gang blitt oppringt fra et ukjent utenlandsk telefonnummer som bare lar det ringe én eller et par ganger før det blir stille? Da kan du ha bli utsatt for en svindelform som kalles for «wangiri». Det er japansk og betyr «ett ring og kutt»

Denne formen for svindel går ut på å få offeret til å ringe tilbake. Her ringer det gjerne bare én gang, oftest fra et utenlandsk nummer, før samtalen brytes. Målet er at du skal bli nysgjerrig på hvem som har ringt, og ringe opp igjen – til det som i realiteten er et internasjonalt høytakstnummer med høy minuttpris. Hele 7-8 prosent av de som får et «wangiri»-anrop, ringer faktisk tilbake på det ubesvarte anropet.


Færre svindelanrop på mobilen
Telenor sitt nye sikkerhetssystem vil drastisk redusere mengden spoofing og wangiri.

Det nye sikkerhetssystenet kan avdekke om telefonnummeret som ringer faktisk befinner seg i Norge. Om det gjør det, og anropet likevel kommer inn fra utlandet blir det gjort om til et skjult anrop. 

De som blir utsatt for wangiri-anrop, vil nå ikke ha anledning til å ringe opp igjen. Her kan man selv velge om man ønsker å besvare det skjulte anropet. 

 

Hva burde du gjøre om du mottar et uventet anrop fra utlandet?

  • Vær kritisk, ikke svar om du ikke kjenner igjen nummeret eller forventer en samtale fra utlandet
  • Ikke ring tilbake før du har undersøkt hvem innringer er
  • Blokkér nummeret på telefonen din om du mistenker at det er et svindelanrop