Over 26 milliarder brukernavn, passord og annen personlig informasjon er på avveie i datalekkasjen kjent som "Mother of All Breaches". Denne massive internasjonale lekkasjen som ble oppdaget i januar i år, inneholder data fra store plattformer som Twitter, LinkedIn, Adobe, Dropbox, og flere norske nettsteder, ifølge Tek.no.

 

Konsekvensene er alvorlige. Berørte e-postadresser og passord kan misbrukes til phishing, identitetstyveri og annen cyberkriminalitet. Cybernews advarer om en økende bølge av angrep, der kriminelle bruker lekkede innloggingsdetaljer for å få tilgang til personlige og sensitive kontoer og opplysninger.

 

NorSIS (Norsk Senter for Informasjonssikring) oppfordrer alle nordmenn til å sjekke om deres e-postadresser er berørt. Slik tar du det neste skrittet mot en tryggere digital fremtid. Skulle du oppdage at e-postadressen din har blitt lekket, bør du ikke bare endre passordet for den aktuelle e-postadressen, men også på alle andre steder hvor du bruker det samme passordet.

Vi gjør deg sikrere på nett med Digital Trygghet

Dette er inkludert i Digital Trygghet:
  • 30 timer juridisk rådgivning med advokat, hvert år, i saker der det foreligger og ikke foreligger tvist
  • Rask hjelp til begrensing av skadeomfang og iverksetting av tiltak som skal forhindre ytterligere misbruk eller spredning av krenkende innhold på nett
  • Juridisk bistand for inntil 3 millioner kroner ved tvister
  • Økonomisk tap for nye varer kjøpt på nett direkte fra forhandler/næringsdrivende der kjøpesummen er mellom 500 og 10.000 kroner
  • Kompensasjon av økonomiske tap på opptil 300 000,– ved identitetstyveri og krenkende nettpubliseringer
  • Kompensasjon som følge av tapt lønnsinntekt på opptil 15 000,–
  • Psykologbistand etter å ha opplevd identitetstyveri eller en krenkende nettpublisering på opptil 30 000,–

Vil du ha flere tips om hva du kan gjøre selv for å være tryggere digitalt? 

Her har vi samlet noen nyttige tips og råd du og familien bør følge på nett for å sikre at personlige opplysninger forblir private og beskyttet.

Les mer
Jente som ligger på sengen å ser på telefonen