Kategorier/modemtype
For IoT benyttes det vanligvis enkle og rimelige modemtyper. De nye protokollene som brukes for Cat-M/LTE-M er optimalisert for enkelhet, strømsparing og forbedret dekning.
Cat-1 og Cat-4 er også enkle modem men er ikke i samme grad optimalisert som Cat-M. Disse bruker standard LTE-protokoller for kommunikasjon.
- Cat-M krever en antenne
- Cat-1 og Cat-4 krever to antenner
- Cat-1bis, som er en variant av Cat-1, krever en antenne
Når man skal velge modemtype, må man ta hensyn til faktorer som dekning, strømforbruk, tilgjengelig plass for antenner på enheter og behovet for roaming. Det finnes også modemer som støtter flere radioteknologier.
Handover og mobilitet
Cat-1 og Cat-4 er standard LTE-modem som støtter handover mellom flere frekvenser og kan også støtte handover til 2G om modemet støtter dette.
LTE-M er en egen radio-protokoll. Denne støtter handover internt; men ikke til andre radio-teknologier. Dette betyr at selv om modemet støtter andre radio-teknologier vil det ikke kunne bytte uten å koble ned og så koble opp på ny teknologi.
Hvilken APN (identifikator) benyttes i IoT Total?
For å gi modemet og nettverket beskjed hva man ønsker å koble seg opp mot må man spesifisere et «APN». Standard APN for IoT Total er «telenor.iot». Dette APN`et krever ikke brukernavn/passord, men autentiseres via SIM-kortet.
Det anbefales sterkt å tilrettelegge for funksjonalitet som gjør det mulig å endre innstillinger (som f.eks. APN-navn) over nettet på enheter som står ute i felt. For eksempel hvis man flytter over på kundespesifikt APN etter at terminalen er installert
I tillegg til APN så spesifiseres IP-versjon.
APN spesifiseres med kommandoen AT+CGDCONT.
Eksempler:
AT+CGDCONT=1,"IP","telenor.iot" -> IP versjon 4
AT+CGDCONT=1,"IPv6","telenor.iot" -> IP versjon 4
AT+CGDCONT=1,"IPv4v6","telenor.iot« -> Dual stack IPv4 og IPv6
AT+CGDCONT=1,"IP","" -> IP versjon 4, bruk default APN
Hvordan kobler man opp terminal på LTE-M?
Terminalen (dvs. kommunikasjonsmodulen) og abonnementet må støtte den teknologien som ønskes benyttet.
De fleste moduler vil koble seg opp automatisk. Første oppkobling kan ta noe tid, ettersom terminalen vil søke gjennom alle frekvensbånd.
For terminaler som kobler opp manuelt og som støtter standariserte AT kommandoer (Hayes command set), kan disse kommandoene benyttes for å koble seg opp og sjekke status. De vanligste kommandoene ser du under:
Oppkobling med automatisk nettverksvalg.
AT+COPS=0 -> Automatisk valg
AT+COPS=1,2,"24201" -> Manuelt telenor
AT+COPS=1,2,"24201",8 -> Manuelt telenor Cat-M (modemspesifikk kommando)
(0=GPRS, 7=LTE, 8=Cat-M)
Nettverkssøk kan gjøres med:
AT+COPS=?
Sjekk på status:
AT+COPS=?
Kommandoer som AT+CEREG og AT+CGATT kan brukes men de er etterlevninger fra GPRS.
IP i mobilnettet
GPRS kom som et tillegg til GSM/2G og ble derfor omtalt 2.5G.
P’en i GPRS står for «packet» og var det første steget fra en oppkoblet linje til pakkebasert trafikk. GSM og GPRS krevde to pålogginger til nettet; henholdsvis IMSI Attach og GPRS Attach. I tillegg var det for GPRS nødvendig å gjøre en operasjon for å få tildelt IP-adresse.
Denne todelingen fantes også i UMTS/3G.
I LTE/4G så finnes det noen rester av dette, selv om både tale og data er basert på pakkedata. For IoT brukes dette for SMS.
Om ikke SMS eller tale skal brukes så kan man på noen modem bruke kommandoen AT+CEMODE=0 for å velge kun pakkedata. AT+CEMODE=2 gjør at modemet registrerer seg for å motta SMS (CS/PS mode of operation).