Spar mobildata og batteri i vinter

Vinter og minusgrader krever mer av mobilbatteriet, og reduserer ytelsen. Mobilen skal likevel brukes, selv om vi fryser litt på fingrene. Vi vil at du skal slippe å bekymre deg over høye datakostnader og unødvendige komplikasjoner knyttet til mobilbruk. Vi har derfor samlet noen tips og triks for bedre kontroll over mobilbruken, og forhåpentligvis en bekymringsfri vinter.

 

Deaktiver Wi-Fi


Hvis du vet at du er utenfor rekkevidde til et trådløst nettverk, kan det være greit å deaktivere Wi-Fi på telefonen. På den måten slipper du at telefonen prøver å tviholde på en dårlig nettverksforbindelse, i tillegg til at telefonen ikke ligger å søker etter tilgjengelig nettverk.

Skru av Wi-Fi-hjelp


Dersom du har dårlig forbindelse til et trådløst nettverk, finnes det en funksjon på iPhone (iOS 9 og nyere) som automatisk bytter over til mobildata for at du skal kunne surfe optimalt. Denne funksjonen er som standard slått på, men kan skrus av dersom du må være sparsommelig med data-bruken. For å skru av Wi-Fi-hjelp går du til «Mobilnett» under innstillinger og scroller deg ned til bunnen.

Få oversikt over appers strømforbruk


Har du noen gang lurt på hvor mye batteri de ulike appene dine faktisk bruker? I dag er det nærmest en app for «alt», så det kan være praktisk å få en liten oversikt over hvilke tjenester du kanskje burde unngå om batterinivået er kritisk. På både iPhone og Android-telefoner tilbys det en god oversikt over strømforbruket. På iPhone finner du oversikten under «Innstillinger» - «Generelt» - «Bruk» - «Batteribruk». På Android finner du oversikten under «Innstillinger» - «Batteri». 

Komprimer dataen


Det er mange forskjellige metoder å komprimere mobildataen på som kan være med på å redusere forbruket ditt. Man kan blant annet benytte seg av gratis-appen Onavo Extend, som benytter en teknologi som reduserer mengden med data som blir sendt gjennom mobilnettverket. Denne appen er tilgjengelig for både iOS og Android.

Reduser lysstyrken på telefonen


Dersom behovet for batteri er større enn en godt opplyst skjerm, kan det være lurt å dempe lysstyrken på telefonen. Redusering av lysstyrke på skjermen gjør at batteriet på telefonen holder lenger. På de fleste smarttelefoner er denne funksjonen tilgjengelig gjennom hurtigmenyen, der du enten drar skjermen nedenifra og opp eller ovenfra og ned.
 

Del bilder og videoer gjennom Bluetooth


Det finnes flere måter å dele bilder og videoer på enn gjennom mobilnettverket. Dersom man ikke er koblet på Wi-Fi, er deling via Bluetooth et alternativ der man kan sende relativt store filer uten å bruke mobildata. Her må man være obs på at mottakeren må befinne seg innenfor en viss rekkevidde.

Ha oversikt over databruken


Unngå overraskelser ved å holde deg oppdatert på data-forbruket ditt, og hvilke apper som bruker mest mobildata. På iPhone-telefoner kan du gå inn på «Mobilnett» under «Innstillinger», og ha få full oversikt over hvor mange mega- eller gigabyte du har brukt så langt denne perioden, hvilke apper du bruker mobilnett på og hvor mye data hver enkelt app bruker. Husk å nullstille statistikken i begynnelsen av hver periode, dersom du ønsker å følge oversikten per måned. På Android-telefoner finnes oversikten under «Mobildata» eller «Databruk» under «Innstillinger». 
 

Aktiver batterisparing


Hvis du vet at det er lenge til du kan lade telefonen, kan det være lurt å aktivere batterisparing, eller sette telefonen i et modus der den reduserer strømforbruket. Hvis det er veldig lenge til du kan lade, kan det være smart slå på strømsparing selv om batteriet er fullt.
 

Velg riktig datapakke


Den beste mobiløkonomien er når du betaler for det du trenger. Sørg for å ha et mobilabonnement som er tilpasset ditt bruk, og benytt deg av Talkmore app'en eller Mine Sider for å se om du har riktig abonnement for ditt forbruk.
 

Benytt deg av gratis Wi-Fi


En enkel måte å redusere dataforbruket på er alltid å sjekke om det finnes et gratis trådløst nettverk i nærheten du kan koble deg på. Husk at mange restauranter og kaféer tilbyr gratis Wi-Fi. Vi anbefaler at du alltid tar dine forholdsregler når du surfer på slike åpne nettverk, og tips til enda sikrere surfing finner du her.