dyrstromikulda

Kulda gir rekorddyr strøm: Slik kutter du kostnadene

Ukevis med sprengkulde skaper rekordetterspørsel etter strøm, og prisene drives oppover. Hvorfor er det slik – og går det an å kutte i eget strømforbruk uten at det går ut over komforten?

I disse dager sendes strømfakturaen for januar ut, og som du kanskje har merket har måneden vært av det ekstremt kalde slaget. Kulden har faktisk ført til at vi har satt to timesrekorder i bruk av strøm her i landet (E24.no):

Fredag 15. januar mellom 08 og 09 brukte nordmenn totalt 24,5 gigawattimer strøm, noe som tilsvarer forbruket til 24 millioner panelovner. Allerede torsdag 4. februar ble rekorden slått: Mellom 08 og 09 brukte vi 25,1 gigawattimer strøm på landsbasis.

Lave temperaturer = høye strømpriser
Kulden og forbruket gir utslag i rekordhøye strømfakturaer. Etter hvert vil prisene gå ned og stabilisere seg på et lavt nivå igjen, men i mellomtiden kan vi jo undre oss: Hvorfor har været så mye å si for strømprisene?

- Generelt er det slik at strømprisen varierer i takt med tilbud og etterspørsel – altså hvor mye som produseres og hvor mye som brukes. Om vinteren bruker vi jevnt over mer strøm, spesielt på oppvarming, enn når det er sommer og plussgrader, forteller Ådne Gabrielsen, leder i Talkmore Strøm.

I tillegg til at temperaturene er lavere enn de har vært på flere år, finnes det en tilleggsfaktor som gjør at strømprisene er ekstra dyre denne vinteren:

- Det som er spesielt i år, er kombinasjonen av kulde og sol. Kulden gjør at strømforbruket er høyt, samtidig som fine solskinnsdager betyr at det heller ikke er nedbør. Vannmagasinene får ikke tilførsel av vann – som igjen betyr at det produseres mindre strøm enn normalt. Tilbudet matcher altså ikke etterspørselen, forklarer Gabrielsen.

Kutt kostnader, ikke komfort
Når strømprisen er høy, er det selvsagt ekstra mye penger å spare på å kutte i forbruket. Og det finnes heldigvis enkle grep du kan gjøre – uten at du må sitte med ullpledd og lue i stua.

- Som Talkmore-kunde har du allerede gjort det viktigste valget for å spare penger. Du har valgt den eneste strømleverandøren i Norge som opererer med spotprisavtale uten ekstra påslag per kilowattime, forklarer Ådne Gabrielsen.

Dette gjør at Talkmore Strøm er rimeligere enn strømleverandører som ikke har denne ærlige prismodellen. Om du i tillegg klarer å kutte forbruket, kommer du bedre fra denne vinteren enn de fleste. Her er noen tips for å få ned summen på strømfakturaen:

  • Senk innetemperaturen. Du skal slippe å sitte med votter og jakke innendørs, men kanskje klarer du å senke temperaturen med én grad. I så fall sparer du rundt 5 prosent av oppvarmingskostnaden. Trenger det forresten å være like varmt i alle rom?
  • Tett vinduene dine. Skikkelige tettelister i vinduene sørger for mindre varmetap, og du unngår å fyre for kråka. Og du, om du skal lufte ut: Luft kort og effektivt!
  • Ta kjappe dusjer. Kanskje er dette tiden for å installere sparedusj? I hvert fall er det mye penger å spare på å bruke mindre vann og tid i dusjen. En ekstra bonus er at du minsker sjansen for tørr og kløende vinterhud.
  • Vær bevisst! Slå av apparater du ikke bruker, slukk lyset når du forlater et rom, vent med å kjøre vaskemaskin og oppvaskmaskin til de er fulle. Listen er lang over småting som påvirker strømfakturen din, og det er ekstra viktig å være bevisst forbruket akkurat nå som strømprisen er på sitt høyeste.

Fun fact: Mange tar frem oppvaskkost og Zalo i håp om å spare penger og miljø. Faktisk bruker du både mer vann og strøm på en gjennomsnittlig håndoppvask enn på maskinoppvask, så kjør oppvaskmaskinen din med god samvittighet!