Strømprisen i april havnet på det laveste gjennomsnittet i store deler av Sør-Norge siden november 2021. Strømprisen er nå én tredjedel av prisene fra i fjor sommer, men fremdeles langt over prisene i Sør-Norge april for tre år siden. I Midt- og Nord-Norge ble snittprisene ganske like som forrige måned – med en liten økning i Midt-Norge og en liten nedgang i Nord.
Strømstøtten på Østlandet og Sørlandet ble dermed 46 øre. På Vestlandet ble støtten 48 øre. Prisene er inkludert merverdiavgiften (ingen MVA i Nord-Norge).
Kort oppsummert: Hvis tilgangen er lav og etterspørselen etter strøm er høy, vil prisen presses opp. De viktigste faktorene som bestemmer strømprisen er tilgang på vann i magasinene, brudd i strømnettet, flaskehalser i strømforsyningen og tilgangen på strøm i Europa. Når tilgangen er lav og strømprisen høy i Europa eksporterer Norge nemlig mer energi til kontinentet, som gir Sør-Norge mindre strøm å fordele. Prisene i Midt-Norge og Nord-Norge påvirkes lite av hvor mye strøm vi eksporterer til Europa – her er været den viktigste faktoren.
Strøm overføres fra de områdene der det produseres til der behovet finnes. Kraftbehovet samsvarer ikke alltid med hvor det produseres mest strøm, og da må vi overføre strøm fra ett område til et annet. Men, det er begrenset hvor mye strøm som kan sendes gjennom én kabel samtidig og derfor er det ikke alltid mulig å sende strømmen dit den trengs mest. De stedene i strømnettet hvor overføringskapasiteten er begrenset, kaller vi flaskehalser. For å løse utfordringene med overføringskapasitet og flaskehalser er Norge delt inn i fem prisområder, også kalt budområder.