Strømbegreper enkelt forklart

Det kan være forvirrende å sette seg inn i alle begrepene rundt strøm. Her får du en oversikt over noen begreper det kan være fint å vite om.

Hva er spotpris?

Spotpris er det strømmen koster på strømbørsen til enhver time. Spotpris kan også hete strømpris, elspotpris eller innkjøpspris. Sistnevnte brukes ikke lenger og bruk av dette er ofte er misvisende.


Hva er påslag?

Dette er et pristillegg som strømleverandører tar i tillegg til spotprisen. Pristillegget ganges opp med forbruket ditt og kan omtales som innkjøpskostnader, opprinnelsesgaranti, forvaltningspris, fastledd, trygghetspakke o.l. Sjekk alltid hos strømleverandøren din om de har påslag, og les nøye gjennom avtalen før du bestemmer deg.


Hva er bindingstid?

Enkelte strømleverandører opererer med bindingstid, også kalt avtaletid. Dersom det er bindingstid på avtalen du vurderer å inngå må du være oppmerksom på at den kan ha lav pris den første tiden, for deretter å øke, eller at du blir flyttet over på en annen avtale etter en viss tid.


Hva er Nord Pool?

Nord Pool er navnet på strømbørsen, og det er fra Nord Pool alle strømleverandører kjøper inn samme strøm til eksakt samme pris. Alle strømleverandører handler inn strøm på lik linje.


Hva er et nettselskap?

Dette er det selskapet som leverer strømnettet til boligen din, og det selskapet du betaler nettleie til for å kunne benytte deg av strømnettet. Det finnes kun én leverandør innenfor hvert geografiske område. Kalles også kraftprodusent, kraftselskap eller nettleverandør.


Hva er en strømleverandør?

Dette er det selskapet du kjøper selve strømmen fra. I Norge har vi fritt valg av strømleverandør. Eksempel på leverandør kan være Gudbrandsdalen Energi, Talkmore Strøm, Norgesenergi, Fjordkraft, med flere. Alle selskapene kjøper inn strøm til nøyaktig samme pris på Nord Pool, men de står fritt til å legge på ekstra kostnader som f.eks. innkjøpskostnader. Dette må du undersøke i vilkårene på avtalen før du inngår en ny strømavtale. I Talkmore Strøm garanterer vi at du ikke betaler noen påslag eller annen form for skjulte kostnader.


Hva er kWh?

kWh = Kilowattime. Dette er måleenheten for strøm, man sier gjerne at du betaler X øre per kWh forbruk.


Hva er Elhub?
Elhub AS er kraftbransjen sin felles datahub. Her samles dataene fra alle strømmålerne i hele landet i et felles system.

 

Hvordan finne målernummer og målepunkt ID? 

Målepunkt ID (18 siffer, starter alltid med 7070575000) kan du finne på en tidligere faktura eller få oppgitt av nettselskapet. ID-en finnes ikke på strømmåleren.


Du trenger ditt målernummer hvis du vil bytte til en ny strømleverandør i leiligheten, huset eller fritidsboligen din.


Usikker? Snakk med oss eller sjekk på Elhub sin side >>