En person som hacker selskaper eller personer ulovlig, ofte for å volde skade eller oppnå økonomisk gevinst. Også kjent som en cracker eller ondsinnet hacker.
Dark web, eller det mørke nettet, er en del av internett som ikke er synlig for vanlige søkemotorer som Google. Her selges det ulovlige varer og tjenester, som personlig informasjon, våpen og narkotika.
Direktørsvindel, også kjent som CEO-svindel eller lederbedrageri, er en type svindel der en person utgir seg for å være en form for leder i en organisasjon. Svindleren kan for eksempel sende falske e-poster eller ringe ansatte og be om sensitiv informasjon eller pengeoverføringer.
Et DDoS-angrep (Distributed Denial of Service) er et angrep på datasikkerheten til en nettside eller en tjeneste der angriperen overbelaster en server med trafikk, slik at ingen andre får tilgang til siden. De fleste slike angrep er økonomisk motivert.
En hacker finner skjulte måter å komme seg inn i systemer og nettsider på, for eksempel for å tilegne seg informasjon, sabotere systemer, økonomisk gevisk eller av politiske formål.
Kjærlighetssvindel, også kjent som datingsvindel, skjer når noen utgir seg for å være forelsket i noen andre på nettet, ofte gjennom datingapper, sosiale medier eller nettsider. De bygger først opp tillit og følelser hos offeret før de så ber om penger eller personlig informasjon.
Løsepengevirus er en type skadelig programvare som krypterer filene på en datamaskin eller et nettverk, slik at eieren ikke får tilgang. Hackerne krever vanligvis betaling i form av kryptovaluta, som for eksempel Bitcoin, for å gi tilgang til en dekrypteringsnøkkel eller programvare som kan gjenopprette filene. Omtales også som ransomwe.
Denne formen for svindel skjer gjerne gjennom telefon, der ringeren utgir seg for å være fra Microsoft kundesupport. De forteller offeret at de har fått et virus, eller at man trenger en oppdateringer eller lignende på PC-en. Dersom man gjør som de ber om, kan de ta kontrollen over enheten din, be om kortinformasjon eller personlige opplysinger.
Nettsvindel er et samlebegrep for svindel og bedrageri som foregår på nettet. Svindelen kan skje både via SMS, e-post, nettsider, apper eller sosiale medier.
Et nettroll er noen som poster støtende eller upassende kommentarer, bilder eller annet innhold på internett, vanligvis for å provosere eller skape konflikt. De ønsker å spre negativitet i online-samfunn, for eksempel på sosiale medier, nettforum eller kommentarfelt. De kan også rette personlige angrep mot enkeltpersoner eller grupper.
Dette er en form for telefonsvindel der svindleren retter seg mot eldre mennesker med potensielt lav grad av teknisk forståelse. De blir lurt til å tro at de snakker med banken sin, og svindleren får ofrene til å oppgi sensitiv informasjon som BankID og annen innloggingsinfo.
Phishing er en form for svindel som skjer over SMS, telefor eller e-post. Phishing går ut på å hente personlig informasjon som innloggings-eller kortinformasjon. Den som bedriver phishing kan for eksempel late som de ringer fra banken din eller en annen kjent virksomhet. Andre svindelmetoder som faller under phishing er for eksempel smishing, vishing og spear phishing.
Denne formen for svindel foregår gjerne over e-post. Offeret mottar en mail med beskjed om at man har blitt filmet gjennom skjermen på sitt eget web-eller telefonkamera mens man har sett på pornografisk innhold. Svindleren truer meg å spre dette opptaket til familie, venner, jobb etc, hvis ikke offeret betaler penger til svindleren. I realiteten finnes det gjerne ikke noe opptak.
Sosial manipulering er virkemiddelet bak alle former for phising-angrep. Det kan også kalles menneskelig informasjonssvindel, som gir svindlere tilgang til verdier som forretningshemmeligheter, personopplysninger og informasjon om IT-systemer.
Spoofing er en teknikk som lar svindlere, som ringer fra utenlandske numre, få det til å se ut som om de ringer fra et norsk nummer. Dette trikset brukes for å få det til å virke mer troverdig. Målet er å lure offeret til å gi fra seg sensitive opplysninger, som for eksempel bankinformasjon.
Wangiri er en type telefonsvindel der telefonen bare ringer deg én gang før det legges på. Målet er å få deg til å ringe tilbake til nummeret som ringte deg, som da kan være koblet til et betalingsnummer. Når du ringer tilbake, blir du dermed belastet dyrt for samtalen.