Pass på! Virus sprer seg nå blant norske mobiler

Flubot-malware har på rekordtid rukket å spre seg blant mange norske mobilbrukere. Vær oppmerksom, og ikke trykk ukritisk på lenker!

I den siste tiden har mange nordmenn opplevd å motta falske SMSer som inneholder en lenke. Ikke trykk på denne lenken! Sjansen er stor for at du da kommer til en nedlastingsside for malware.

 

Malware-applikasjonen går under navnet Flubot. Mange av meldingene som er registrert så langt i Flubot-angrepet gir seg ut for å være fra pakkeselskapet DHL, men det har også dukket opp flere andre varianter som alle sammen spiller på samme tema.

 

Om du faktisk venter en pakke, så går du heller inn via den offisielle siden, og sporer den der. Nå er det såpass mye phishing og svindel i omløp, at vi alle i større grad må begynne å bruke de offisielle kanalene. Skal du laste ned en app, så gjør det via de offisielle app-butikkene AppStore og Google Play.

 

Telenor stopper for tiden 30 000 slike SMS-meldinger i timen, mot normalt mellom 20 000 og 30 000 i døgnet – men flere slipper likevel gjennom.

 

Hvis du skulle være så uheldig å få installert Malware-applikasjonen så vil det gi de kriminelle tilgang til å plukke opp brukernavn, passord, betalingsinformasjon – og mest sannsynlig også alle kontaktene dine. Informasjonen kan de potensielt bruke til å stjele penger fra deg, eller misbruke på andre måter. Videre bruker de kontaktinformasjonen i mobilen din til å sende virus-SMSen videre til hundrevis eller tusenvis av andre mobiler – uten at du merker det. Det kan også være andre ting som vi ennå ikke har kontroll på.

 

Ønsker du å surfe tryggere? Aktiver Nettvern via Mine Sider eller Talkmore-appen!

 

 

Hva skal du gjøre om får en mistenkelig SMS?

  • Stopp opp og tenk deg om. Kan dette være virus?
  • Ikke trykk på linker du ikke er helt sikker på. Gå heller direkte til den offisielle siden via nettleseren din
  • Aldri gi apper eller programmer tillatelse til å omgå mobilens sikkerhetsfunksjoner
  • Spre kunnskap, ikke virus! Forteller du andre om dette, unngår de kanskje å gå i fella

Hva skal du gjøre om du har installert et program du tror kan være Flubot?

  • Kontakt Talkmore sitt kundesenter så videreformidler vi nettadressen i meldingen til Telenor som da legger den til i sikkerhetsfilteret Nettvern. På denne måten kan vi forhindre andre kunder fra potensielt å gå i fella
  • Har du logget deg på noen nettsider med brukernavn og passord, må du bytte disse umiddelbart. Sjansen er stor for at Flubot har fanget opp disse, og delt dem med svindlerne. Sperr også eventuelle bankkort du må ha brukt via mobilen
  • Deretter må du tilbakestille mobilen din til fabrikkinnstillingene. Gjør du dette fra en backup, må du sørge for å gjøre dette fra en versjon som er fra før du installerte den ondsinnede programvaren