1. Sammenlign priser

Én av fordelene med å handle på nettet er at du kan sammenligne priser fra flere butikker - alt på ett sted. Tar du deg tid til å undersøke litt kan det være gode penger å spare.

Det kan være veldig lurt å bruke apper som Prisjakt eller Shopgun som finner tilbud og beste priser hos seriøse aktører. På Prisjakt kan du også se prisutviklingen over tid på produktene. Det betyr at du kan sjekke hvorvidt en butikk har satt opp prisen i forkant av for eksempel Black Friday-salget - for å få det til å se ut som om du gjør et kupp, mens du i grunnen betaler det som til vanlig er ordinær pris.

Husk også at fraktkostnader kan utgjøre en stor forskjell på totalsummen. Når du sammenligner priser må du derfor huske å sjekke hvorvidt frakten er inkludert eller ikke. Mange nettbutikker opererer med gratis frakt når du handler over en viss sum.


2. Google nettbutikken hvis du ikke kjenner den fra før

Hvis du vurderer å handle fra en nettbutikk du ikke kjenner til fra før, bør du først forsøke å danne deg et inntrykk av bedriften. Søk den opp på nett og les omtaler fra tidligere kunder. Se også etter kontaktinformasjon. Seriøse bedrifter er ikke redde for å dele kontaktinformasjonen sin. Hvis du verken kan finne telefonnumre, e-postadresse, navn på ansatte eller en fysisk adresse, bør det lyse en varsellampe.

Dette er noen av rådene Nettvett.no gir for sikker netthandel:

  • Så langt det er mulig, bruk nettsider du kjenner og stoler på
  • Sjekk om nettsiden har en legitim postadresse og et telefonnummer
  • Finn ut hva andre har sagt om siden ved å søke på nettbutikkens navn i en søkemotor
  • Sørg for at tilkoblingen er kryptert (vises gjerne med et hengelåsikon og/eller bokstavene HTTPS i adressefeltet)

Velg en annen nettbutikk dersom bedriften virker useriøs ut fra vurderingene du finner.

3. Vær kritisk til for gode tilbud

Det hender at man kan være heldig og komme over et realt kupp, men dersom prisene er unormalt lave bør du være kritisk. Merkevarer som for eksempel Michael Kors, Canada Goose og Omega selges ikke til under halv pris, og finner du slike «kupp» så er det egentlig garantert at det er kopi/falske varer. Legger du inn en bestilling hos slike aktører risikerer du å motta falske varer, eller ingen vare i det hele tatt. Du risikerer også i verste fall at kredittkortdetaljene dine kommer på avveie, eller at det installeres skadelig programvare på maskinen din.

Er du usikker på om aktøren er seriøs eller ikke bør du sjekke om nettsiden står på Forbrukertilsynets liste over falske nettbutikker.

Husk: Det er selvsagt ikke gitt at butikker som ikke oppgis i denne listen, garantert er trygge. Derfor – er du usikker er det best å være føre var. Rådet Virker det for godt til å være sant, er det som regel også det, er ikke så dumt å ha i bakhodet.

4. Handle fra utlandet? Husk å sjekke moms og toll 

Dersom verdien på bestillingen din kommer under 350 kroner, inkludert frakt og forsikring, trenger du ikke å tenke på dette. Men passerer du den summen må du regne med å betale 25 prosent merverdiavgift (mva). For noen produkter kommer det en tollavgift i tillegg. Tolletatens hendige importkalkulator lar deg regne ut kostnadene.
Dame som ser på en nettbutikk

5. Sjekk vilkårene

Du har sikkert opplevd å måtte huke av i en rute for at du aksepterer vilkårene for handelen før kjøpet ditt blir gjennomført. Men leser du noen gang vilkårene? Det er greit å ha i bakhodet at ditt bekreftende klikk betyr at du har gitt samtykke til nettbutikkens betingelser for blant annet retur og avbestilling.

6. Trygg betaling

De tryggeste forhåndsbetalingene gjør du med kredittkort eller elektroniske løsninger som PayPal. Som Forbrukerrådet skriver: «Ved bruk av kredittkort, har du lovfestet rett på pengene tilbake om du ikke får det du har bestilt, uavhengig av i hvilket land selger befinner seg.» Du finner mer informasjon om dette på Forbrukerrådets nettsider.

7. Slik kan du klage dersom uhellet er ute

Dersom du, mot formodning, må klage på en handel, bør du først av alt skrive et klagebrev. Du finner Forbrukerrådets mal for klagebrev her. Har du handlet fra et EU-land, kan du henvende deg til Forbruker Europa. Dersom du har handlet fra en nettbutikk i USA, kan du bruke Better Business Bureau.

8. Sikre deg mot ID-tyveri

Det er også viktig å gjøre det du kan for å hindre at andre stjeler din identitet på nettet, og bruker den til kriminell aktivitet – alt fra å loppe deg for penger på netthandel, til å tømme kontoen din eller ta opp lån i ditt navn. På nettvett.no finnes det mange gode råd, og du også kan teste hvor bevisst du er på netthandel. Hos Talkmore kan du tegne ID-tyveriforsikring som gjør at du og familien kan føle dere litt tryggere i en mer og mer digital hverdag. 

 

Nå er du klar for å gjøre en virkelig god handel på nettet. Talkmore ønsker deg lykke til med en god og trygg handel!