Tara fikk bilder spredt på nett

Spredning av uønsket innhold kan skje hvem som helst. Da Tara opplevde dette, fikk hun rask hjelp gjennom Nettslett i sitt mobilabonnement.

"For å være helt ærlig, var jeg skeptisk til om dette ville fungere – slike juridiske saker tar vanligvis lang tid".

Tara nøt en sommerdag på stranden sammen med venner. Noen dager senere oppdaget hun til sin store overraskelse at bilder av henne i bikini hadde blitt delt på Facebook, uten hennes tillatelse. Bildene begynte å spre seg, og Tara ble veldig ubekvem. Hun visste ikke hvem som sto bak delingen, og følte seg maktesløs når det gjaldt å få fjernet bildene.

Heldigvis kom hun på at Nettslett var inkludert i mobilabonnementet hos Talkmore. Nettslett er en tjeneste som gir rask hjelp i saker om uønsket innhold spredt på nett. Tara tok kontakt og fikk advokatbistand, og på bare få dager var alle bildene fjernet. 

 

Dette bør du vite før du deler bilder av andre

Noe av det hyggeligste med sosiale medier er å se og dele fine bilder av sine nærmeste. Man deler bilder og videoer for å vise stolte øyeblikk og inkludere familie og venner i livet sitt. Likevel er det et par ting alle som deler bilder på nett bør være bevisst på. Husk at barn også har rettigheter. Visste du at norske barn i gjennomsnitt har hele 1165 bilder av seg på sosiale medier innen de fyller 12 år?

 

Husk på dette før du deler bilder og videoer på nett:

  1. Tenk på hva du deler. Er det noe på bildet som kan være sjenerende for andre? Husk at bilder kan misbrukes og settes inn i helt andre situasjoner enn det som var tenkt. Et konkret tips er å ta bilder fra litt avstand, så fanger du mer av situasjonen og øyeblikket, enn at den du tar bilde av er i hovedfokus.

  2. Spør om lov til å dele. Spør om lov før du deler bilder. Spør både barn og voksne om det er greit. Gjør det enkelt for dem å si nei, og slett bildet hvis de ikke liker det.

  3. Tenk på hvor du deler. Del bilder i lukkede grupper i stedet for offentlig på sosiale medier. På Instagram, Snapchat og Facebook kan du bruke personverninnstillinger for å begrense hvem som kan se innholdet ditt.