Telenors sikkerhetspuls Q1 2024

Visste du at med Talkmore er du ikke bare koblet til Norges beste mobilnett, men også et av de sikreste?

I første kvartal av 2024 har Telenor blokkert over hele 500 millioner forsøk på svindel og digital kriminalitet rettet mot norske brukere.


Hele 70 % av nordmenn føler seg usikre på hva de skal gjøre hvis de blir mål for digital kriminalitet. Heldigvis har du som Talkmore-kunde allerede tatt et skritt i riktig retning mot en tryggere digital hverdag.

Kampen mot kryptoutvinning og phishing


I en verden der digital kriminalitet stadig utvikler seg, ser vi en bemerkelsesverdig økning i antall forsøk på kryptoutvinning og phishing. Disse to formene for nettkriminalitet er stadig vanligere, og skremmende effektive uten riktig beskyttelse.

Ny teknologi slik som kunstig intelligens gjør det lettere å masseprodusere svindelforsøk som både har godt språk og virker troverdig. Svindelforsøkene blir dermed stadig vanskeligere å gjennomskue.

En ny taktikk er bruk av QR-koder i svindelmeldinger. Disse QR-kodene, som er bilder, blir ofte ikke stoppet av vanlige sikkerhetsverktøy som brannmurer og spamfiltre. Vær derfor ekstra skeptisk når du skanner QR-koder.

 

Som Talkmore-kunde får du mer enn bare tilgang til et stabilt mobilnett, du nyter også godt av Telenors avanserte teknologi og dedikerte sikkerhetsteam. Teamet jobber kontinuerlig for at du skal kunne møte dagens digitale utfordringer enda tryggere enn tidligere.

Angrep mot bedrifter

Telenor sitt sikkerhetssenter håndterte 91 potensielt alvorlige hendelser dette kvartalet. Dette er hendelser som hadde gjort stor skade om ikke de hadde blitt oppdaget og stanset. I tillegg ble det registrert 423 bekreftede DDos-angrep, hvor 263 skadereduserende tiltak ble gjennomført. Disse angrepene er forsøk på å overbelaste nettverket med massiv trafikk, noe som kan svekke virksomhetens systemer.

 

Varsomhet rundt nedlastinger
Vi har sett tilfeller hvor bedriftens ansatte har lastet ned skadelig programvare mens de søkte etter legitim programvare. Angripere utnytter ofte annonser for å lokke brukere til falske nettsteder som ser ekte ut. Når skadelig programvare lastes ned og installeres, kan den stjele informasjon, låse filer for løsepenger (ransomware), eller bruke enheter til krypto-utvinning uten brukerens viten.

 

Økt fare fra phishingangrep og Access brokers
Det har vært en stor økning i phishingangrep mot bedrifter, hvor angripere forsøker å få tilgang til legitime kontoer for å utføre svindel. En ny og bekymrende trend er 'Access brokers', kriminelle som bryter seg inn i systemer for deretter å selge tilgangen til høystbydende. Denne typen kriminalitet har mer enn doblet seg det siste året.

Økt sikkerhet med Trygg Bedrift

Talkmore Bedriftskunder surfer allerede tryggere på Telenor-nettet. Med Trygg Bedrift kan de surfe enda tryggere!