Telenors sikkerhetspuls Q2 2024

Med Talkmore er du alltid garantert full Telenor-dekning. Visste du at Telenor har Norges største mobilnett – og er ledende på infrastruktur, teknologi og nettbaserte sikkerhetsløsninger?

I andre kvartal av 2024 blokkerte Telenor ca. 510 millioner forsøk på svindel og digital kriminalitet rettet mot norske brukere.


Hele 70 % av nordmenn føler seg usikre på hva de skal gjøre hvis de blir mål for digital kriminalitet. Heldigvis har dere som Talkmore-kunde allerede tatt et skritt i riktig retning mot en tryggere digital hverdag – bare ved å være kunde!  Hos oss får dere nemlig mer enn bare tilgang til et stabilt mobilnett, dere nyter også godt av Telenors avanserte teknologi og dedikerte sikkerhetsteam. Teamet jobber kontinuerlig for at dere skal kunne møte dagens digitale utfordringer på en enda tryggere måte enn før. 

Fortsatt mange og smarte phishingforsøk


Phishing er et økende problem for privatpersoner så vel som for bedrifter. Forsøkene er mange og de falske e-postene, SMSene og nettsidene får et mer og mer troverdig og profesjonelt utseende. 
 

Kunstig intelligens har også bidratt til at det er enklere enn noen gang å masseprodusere svindelforsøk med godt språk og tilsynelatende troverdige avsendere. Det blir derfor stadig vanskeligere å gjennomskue dem. 



En ny taktikk som har blitt observert den siste tiden er bruk av QR-koder i svindelmeldinger. Disse er vanskeligere å fange opp i sikkerhetsverktøyene som til vanlig jobber med å stoppe svindel-SMS. Vi oppfordrer derfor alle til å være litt ekstra forsiktig hvis du får tilsendt en QR-kode du er usikker på. 

 

 

Nedgang i kryptoutvinning

 

Dette kvartalet har det vært en enorm nedgang i kriminalitet knyttet til kryptoutvinning. I de 3 første månedene blokkerte Telenor 180 millioner forsøk, mens det dette kvartalet har vært en nedgang på over hele 90 prosent.

 

Nedgangen kan blant annet skyldes Europols «Operation Endgame» – den største aksjonen noensinne mot botnetts som sprer skadevare. Aksjonen førte til at mer enn 100 servere ble tatt ned eller ødelagt og over 2000 domener ble beslaglagt av myndigheter. Du kan lese om operasjonen på Europools nettsider

Angrep mot bedrifter

Telenor sitt sikkerhetssenter håndterte 62 potensielt alvorlige hendelser dette kvartalet. Dette er hendelser som hadde gjort stor skade om ikke de hadde blitt oppdaget og stanset. I tillegg ble det registrert 421 bekreftede DDos-angrep, hvor 247 skadereduserende tiltak ble gjennomført. Disse angrepene er forsøk på å overbelaste nettverket med massiv trafikk, noe som kan svekke virksomhetens systemer.

 

Varsomhet rundt nedlastinger
Vi har sett tilfeller hvor bedriftens ansatte har lastet ned skadelig programvare mens de søkte etter legitim programvare. Angripere utnytter ofte annonser for å lokke brukere til falske nettsteder som ser ekte ut. Når skadelig programvare lastes ned og installeres, kan den stjele informasjon, låse filer for løsepenger (ransomware), eller bruke enheter til krypto-utvinning uten brukerens viten.

 

Økt fare fra phishingangrep og Access brokers
Det har vært en stor økning i phishingangrep mot bedrifter, hvor angripere forsøker å få tilgang til legitime kontoer for å utføre svindel. En ny og bekymrende trend er 'Access brokers', kriminelle som bryter seg inn i systemer for deretter å selge tilgangen til høystbydende. Denne typen kriminalitet har mer enn doblet seg det siste året.

Økt sikkerhet med Trygg Bedrift

Talkmore Bedriftskunder surfer allerede tryggere på Telenor-nettet. Med Trygg Bedrift kan de surfe enda tryggere!