Mobilkapring eller spoofing

Telefonsvindel hvor svindlere skjuler sitt ekte nummer

Hva er spoofing eller mobilkapring?
Mobilkapring, også kjent som spoofing, er når svindlere benytter programvare til å skjule sitt virkelige telefonnummer bak et annet nummer eller en falsk e-postadresse. Dette kan få det til å virke som om anropet eller meldingen kommer fra en kilde du kanskje stoler på, som et norsk nummer, selv om svindlerne faktisk ringer fra utlandet.


Hvorfor bruker svindlerne mobilkapring?
Svindlere vet at vi er mer tilbøyelige til å svare på anrop og meldinger fra norske numre. Ved å "norske" nummeret de ringer fra, øker de sjansen for at du svarer, noe som kan lede til forsøk på svindel. 

Er mobilkapring farlig?

Selv om å svare på et spoofet anrop ikke er direkte farlig, kan det åpne døren for svindlere som ønsker å lure deg til å dele personlig informasjon eller klikke på skadelige lenker.

 

Hva gjør du hvis du mistenker mobilkapring?
Hvis du mistenker at nummeret ditt blir brukt for spoofing, eller du mottar mistenkelige anrop, trenger du ikke å bekymre deg for at mobilen din er hacket. Det er viktig å være kritisk og ikke dele sensitiv informasjon.

Wangiri

Japansk og betyr «ett ring og kutt»

Har du noen gang blitt oppringt fra et ukjent utenlandsk telefonnummer som bare lar det ringe én eller et par ganger før det blir stille? Da kan du ha bli utsatt for en svindelform som kalles for «wangiri».

 

Hva er wangiri?
Wangiri er en svindelmetode hvor du får et anrop fra et internasjonalt nummer, og anropet avbrytes før du kan svare. Svindlerne ønsker at du skal ringe tilbake, men vær forsiktig – det kan bli dyrt.

 

Hvorfor fører wangiri til høye kostnader?
Når du ringer tilbake, kobles du til et premiumnummer som belaster deg med høye minuttpriser. Disse numrene er opprettet av svindlere for å tjene penger, og du betaler fra det øyeblikket samtalen starter, noe som kan føre til uventet høye regninger.

Er wangiri farlig?
Selv om wangiri ikke er direkte skadelig, kan det lede til betydelige telefonregninger hvis du ringer tilbake. Det er tryggest å ikke svare eller ringe tilbake til ukjente internasjonale numre.


Hva gjør du hvis du mistenker wangiri?

  • Vær kritisk, ikke svar om du ikke kjenner igjen nummeret eller forventer en samtale fra utlandet.
  • Ikke ring tilbake før du har undersøkt hvem innringer er.
  • Blokkér nummeret på telefonen din om du mistenker at det er et svindelanrop.

Nyhet! Færre svindelanrop på mobilen

Telenor sitt nye sikkerhetssystem reduserer mengden spoofing og wangiri

Hvordan virker det nye sikkerhetssystemet?
Det nye sikkerhetssystemet sjekker om det norske nummeret som ringer faktisk befinner seg i Norge. Hvis det viser seg at anropet kommer fra utlandet, blir det gjort om til et skjult anrop.


Fordelene:

  • Forhindrer misbruk av ditt nummer i spoofing og reduserer sjansen for uønskede tilbakeringninger.
  • Gir deg mulighet til å velge om du vil besvare det skjulte anropet.
  • De som blir utsatt for wangiri-anrop, vil ikke ha anledning til å ringe opp igjen.

Flubot

Aggressiv virusbølge på SMS

Hva er flubot?
Nylig har mange nordmenn mottatt falske SMS-er som inkluderer en lenke. Denne lenken kan lede til ufrivillig nedlasting av skadelig programvare, kjent som flubot. 

Telenor stopper for tiden 30 000 slike SMS-meldinger i timen, mot normalt mellom 20 000 og 30 000 i døgnet – men flere slipper likevel gjennom.

Hvorfor benytter svindlerne denne metoden?
Svindlere bruker denne metoden for å installere skadelig programvare på enheten din, slik at de kan få tilgang til dine personlige opplysninger, inkludert brukernavn, passord og betalingsinformasjon.

Er flubot farlig?
Ja, det er farlig. Å klikke på lenken og installere en skadelig programvare kan gi kriminelle tilgang til sensitiv informasjon og kan lede til tyveri av penger eller annen misbruk.

Hva burde du gjøre om du får en mistenkelig SMS?

  • Stopp, pust og tenk deg om. Kan dette være virus?
  • Ikke trykk på linker du ikke er helt sikker på. Gå heller direkte til den offisielle siden via nettleseren din.
  • Aldri gi apper eller programmer tillatelse til å omgå mobilens sikkerhetsfunksjoner.
  • Spre kunnskap, ikke virus! Forteller du andre om dette, unngår de kanskje å gå i fella.

 

Hva burde du gjøre om du har installert et program du tror kan være Flubot?

  • Kontakt Talkmore sitt kundesenter så videreformidler vi nettadressen i meldingen til Telenor som da legger den til i sikkerhetsfilteret Nettvern. På denne måten kan vi forhindre andre kunder fra potensielt å gå i fella
  • Har du logget deg på noen nettsider med brukernavn og passord, må du bytte disse umiddelbart. Sjansen er stor for at Flubot har fanget opp disse, og delt dem med svindlerne. Sperr også eventuelle bankkort du må ha brukt via mobilen
  • Deretter må du tilbakestille mobilen din til fabrikkinnstillingene. Gjør du dette fra en backup, må du sørge for å gjøre dette fra en versjon som er fra før du installerte den ondsinnede programvaren