Spoofing

Telefonsvindel fra norske nummer
Spoofing er en teknikk som gjør at svindlere kan utgi seg for å kontakte deg fra et norsk nummer eller en trygg IP-adresse. For å utføre spoofing på telefon bruker svindlerne en programvare som maskerer det originale nummeret de ringer fra. Dermed kan samtalen se ut som at den kommer fra et norsk nummer, noe som ofte vekker mer tillit enn utenlandske numre.

Svindlere som praktiserer spoofing bruker både eksisterende og falske telefonnumre. Hvis nummeret ditt skulle bli brukt til spoofing, betyr det ikke at mobilen din har blitt hacket.

Wangiri

Japansk og betyr «ett ring og kutt»

Har du noen gang blitt oppringt fra et ukjent utenlandsk telefonnummer som bare lar det ringe én eller et par ganger før det blir stille? Da kan du ha bli utsatt for en svindelform som kalles for «wangiri».

 

Denne formen for svindel går ut på å få offeret til å ringe tilbake. Her ringer det gjerne bare én gang, oftest fra et utenlandsk nummer, før samtalen brytes. Målet er at du skal bli nysgjerrig på hvem som har ringt, og ringe opp igjen – til det som i realiteten er et internasjonalt høytakstnummer med høy minuttpris. Hele 7-8 prosent av de som får et «wangiri»-anrop, ringer faktisk tilbake på det ubesvarte anropet.

Færre svindelanrop på mobilen!

Telenor sitt nye sikkerhetssystem vil drastisk redusere mengden spoofing og wangiri – helt automatisk! Det nye sikkerhetssystemet kan avdekke om telefonnummeret som ringer faktisk befinner seg i Norge. Om det gjør det, og anropet likevel kommer inn fra utlandet blir det gjort om til et skjult anrop.

De som blir utsatt for wangiri-anrop, vil nå ikke ha anledning til å ringe opp igjen. Her kan man selv velge om man ønsker å besvare det skjulte anropet.

Mann som snakker i telefon med ansatt-kort hengende rundt halsen

Flubot

Aggressiv virusbølge på SMS

I den siste tiden har mange nordmenn opplevd å motta falske SMSer som inneholder en lenke. Ikke trykk på denne lenken! Sjansen er stor for at du da kommer til en nedlastingsside for malware.

 

Malware-applikasjonen går under navnet Flubot. Mange av meldingene som er registrert så langt i Flubot-angrepet gir seg ut for å være fra pakkeselskapet DHL, men det har også dukket opp flere andre varianter som alle sammen spiller på samme tema.

Om du faktisk venter en pakke, så går du heller inn via den offisielle siden, og sporer den der. Nå er det såpass mye phishing og svindel i omløp, at vi alle i større grad må begynne å bruke de offisielle kanalene. Skal du laste ned en app, så gjør det via de offisielle app-butikkene AppStore og Google Play.

Telenor stopper for tiden 30 000 slike SMS-meldinger i timen, mot normalt mellom 20 000 og 30 000 i døgnet – men flere slipper likevel gjennom.

Hvis du skulle være så uheldig å få installert Malware-applikasjonen så vil det gi de kriminelle tilgang til å plukke opp brukernavn, passord, betalingsinformasjon – og mest sannsynlig også alle kontaktene dine. Informasjonen kan de potensielt bruke til å stjele penger fra deg, eller misbruke på andre måter. Videre bruker de kontaktinformasjonen i mobilen din til å sende virus-SMSen videre til hundrevis eller tusenvis av andre mobiler – uten at du merker det. 

Hva burde du gjøre om du mottar et uventet anrop fra utlandet?

  • Vær kritisk, ikke svar om du ikke kjenner igjen nummeret eller forventer en samtale fra utlandet
  • Ikke ring tilbake før du har undersøkt hvem innringer er
  • Blokkér nummeret på telefonen din om du mistenker at det er et svindelanrop

 

Hva burde du gjøre om du får en mistenkelig SMS?

  • Stopp opp og tenk deg om. Kan dette være virus?
  • Ikke trykk på linker du ikke er helt sikker på. Gå heller direkte til den offisielle siden via nettleseren din
  • Aldri gi apper eller programmer tillatelse til å omgå mobilens sikkerhetsfunksjoner
  • Spre kunnskap, ikke virus! Forteller du andre om dette, unngår de kanskje å gå i fella

Hva burde du gjøre om du har installert et program du tror kan være Flubot?

  • Kontakt Talkmore sitt kundesenter så videreformidler vi nettadressen i meldingen til Telenor som da legger den til i sikkerhetsfilteret Nettvern. På denne måten kan vi forhindre andre kunder fra potensielt å gå i fella
  • Har du logget deg på noen nettsider med brukernavn og passord, må du bytte disse umiddelbart. Sjansen er stor for at Flubot har fanget opp disse, og delt dem med svindlerne. Sperr også eventuelle bankkort du må ha brukt via mobilen
  • Deretter må du tilbakestille mobilen din til fabrikkinnstillingene. Gjør du dette fra en backup, må du sørge for å gjøre dette fra en versjon som er fra før du installerte den ondsinnede programvaren