🌐 Falske nettsider: Ser ekte ut, men er laget for å lure deg
Med hjelp fra AI kan svindlere lage nettsider som etterligner kjente aktører, med riktig logo, tekst og design. Sidene virker profesjonelle – men kan føre til alvorlige tap dersom du lar deg lure. De er laget med intensjon om å stjele informasjon eller spre skadevare.
Hva svindleren ønsker:
- Stjele kort- eller innloggingsinformasjon
- Installere skadevare på enheten din
- Få deg til å gjennomføre kjøp som aldri leveres
Tips: Sjekk alltid nettadressen nøye. Stol på magefølelsen hvis noe virker “litt feil”. Ikke legg inn informasjon uten å være helt sikker.
🎭 Deepfake: Når stemmen eller ansiktet ikke er ekte
Deepfake-videoer og lydopptak laget med AI gjør det mulig å å lage troverdige etterligninger av sjefen, en kollega eller en kunde. Mottakeren føler gjerne tillit og handler raskt – uten å tenke seg om. Svindlere bruker dette for å legge press på deg, ofte med et hastekrav.
Hva svindleren ønsker:
- Overbevise deg om å overføre penger
- Få deg til raskt å godkjenne en faktura, som egentlig er falsk
- Skape tillit og få tilgang til interne systemer
Tips: Ikke ta raske beslutninger basert på lyd eller video alene. Bekreft alltid slike forespørsler i en annen kanal du stoler på.
📩 Phishing: E-poster og SMS som virker ekte – men ikke er det
Phishing er fortsatt en av de vanligste svindelmetodene – og med AI blir forsøkene mer troverdige. Språket er korrekt, meldingen virker personlig og avsenderen kan se ekte ut. Mange oppdager det ikke før det er for sent – og allerede har gitt fra seg verdifulle data.
Hva svindleren ønsker:
- Få deg til å klikke på en farlig lenke
- Samle inn sensitiv informasjon
- Infisere datamaskinen din via vedlegg
Tips: Vær ekstra skeptisk til meldinger som haster eller ber deg logge inn. Kontakt avsenderen direkte hvis du er i tvil.